Parasal Enjeksiyon...

Parasal enjeksiyon, parasal genişleme, parasal yayılma, parasal yardım…Parasal akıma söz konusu global rakam 10 trilyon USD’ın üzerine çıkmış durumda. Bu paranın Türkiye’ye  uğramadığı aşikar.

Ekonomi Yayın: 16 Ağustos 2020 - Pazar - Güncelleme: 16.08.2020 23:31:53
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Hangi ülkelere mi gidiyor ?
Tek tek ülkelerin üzerinden gitmeyeceğiz.
Para bollaşınca kendini güvende hissedip mümkünse de çoğalabileceği park edeceği yer arar.
Bu sıralar en revaç ParaPark Altın.
1979 yılında Altın bir önceki yıla göre yüzde yüzyirmi artarken, 460 USD’ı görmüş, her türlü koşuldan arındırılmış bugünün 2400 USD’ına denk gelen bir rakam bu.

 


Hatırladığımız, okuduğumuz kadarıyla 1979 yılında ne gelmiş geçmiş en büyük ekonomik buhran ne de Pandemi vardı…
Bugün altının 31,10 gramı yani 1 ONS’u  2.200 USD’ı tırmalarken, bu para neden Türkiye’ye gelmiyor, acaba nasıl gelir  sorusunu tırmalayalım bizde.
Altın’ı omuzlayan şüphesiz mevcut USD bolluğu, ekonomiye dönmesi için piyasaya basılan USD’lar, bizdeki işletme/yatırım sermayesine  dönmesi gereken kobi destek kredileri gibi, bankadan çekilen krediler bir  bakmışsınız araba alımlarına dönmüş..benzer hikayeler gibi gözükse de Altın alan taraf lüks tüketim peşinde değil…Elindeki bol USD’ı güvenli bir metale park etmek istiyor.

 


Türkiye bu metal  oyunun neresinde…yada neresinde olabilir ?
Dünya’daki toplam altın maden reservi 42 bin ton seviyesinde, çeşitli modellere göre  Türkiye’deki altın reservi 6.500 ton.
Dünya reservinin yüzde 15’den fazlası…
Ülkemizdeki mevcut fiziki altın reservi 585 Tonun üzerinde, Dünya’da 12. Sırada. Avrupa Merkez Bankası’ndan daha fazla miktarda Altın stoğu mevcut.
Resmi USD’a dökersek toplam tutar 41 milyar USD’ın üzerinde.
Türkiye yabancı yatırımcıyı ikna edip TL’sini satamıyorsa, Altınını satsa ?
Zaten satıyordur doğru, ama Dünya rezervinin yüzde 15’i ülkemizde ise bu oyun içinde daha farklı bir konumda olmalıyız.
 Doğru sözleşmeler ile  Dünya’daki en geçerli madende söz sahibi ülkelerden biri olabilir miyiz dersiniz ?

 


Altın bugünlerde kar realizasyonu için gerileye dursun, önümüzdeki belirsiz süreçte Altını cazibe merkezi yapmaya devam edecek mi, beklenen dalgalar ile göreceğiz.

 

mehmetsinanozcelik@gmail.com

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.