Koronavirüs Türkiye'ye gelirse ne olur?

"Hiç bir ülke, virüsün sınırlarına ulaşmayacağı garantisini veremez. Ancak Türk sağlık sistemi salgın ihtimaline karşı hazır ve güçlü" Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu, Ulusal TV CNN TÜRK'e yaptığı konuşmasında, CNC TÜRK Dış Haberler Muhabiri İrem Koca’nın sorularını yanıtladı.

Sağlık Yayın: 05 Mart 2020 - Perşembe - Güncelleme: 05.03.2020 01:24:11
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Koronavirüs salgını sınıra dayandı. Türkiye'ye gelirse ne olur?

Türkiye’de henüz koronavirüse rastlanmadı. Hiç vaka görülmeyen başka ülkeler de var, Türkiye tek değil. Tüm ülkeler uluslararası sağlık yasalarına gereğince, yeni vakaya rastlandığında Dünya Sağlık Örgütü’ne bilgi veriyor. Hiç bir ülke, virüsün sınırlarına ulaşmayacağı garantisini veremez. Ancak Türkiye salgına hazırlık konusunda en kapsamlı önlemleri alan ülkelerin başında geliyor. Türk sağlık sisteminin, salgınla başa çıkabilecek kapasitesi var. Hem virüsün saptanması, kontrol altına alınması açısından. Böylece salgının yayılmasını önlenebilir. Ayrıca Türkiye’nin denetim kapasitesi, uluslararası partnerlerin de desteğiyle yükseltildi. Ülkeye giriş çıkış noktalarında, havalimanları ve tüm kara sınırlarda gerekli önlemler alındı. Termal kameraları sizler göremeyebilirsiniz ama orada olduklarını söyleyebiliriz. Ki bu zaten tek önlem de değil. Özellikle seyahat ve iletişim geçmişi konusunda tüm yetkililer oldukça hassas. Türk sağlık sistemi salgın ihtimaline karşı hazır ve kapasitesi yeterli.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye ayağı olarak siz hazır mısınız?

Salgının ortaya çıktığı ilk gün itibariyle çalışmaya başladık. Tabii ki çok yeni bir virüs ve hala özelliklerini tanımaya uğraşıyoruz. Bizim çabalarımız, Türk Sağlık Bakanlığı önderliğinde yürütülecektir. Birleşmiş milletler de dâhil uluslararası partnerlerle çalışıyoruz. Ayrıca ocak ayında en önde bilim insanlarından oluşturulan bir ekip, Sağlık Bakanlığı’na danışmanlık veriyor. Dünya sağlık örgütü olarak elbette ki bazı ülkelere malzeme desteği yaptığımız ya da analiz için ekipler yolladığımız oldu. Ancak Türkiye’de ek bir desteğe ihtiyaç duyulmayabilir.

Hep salgının yayılmasının engellenmesinden bahsettik. Tedavi arayışları ne durumda?

Aşı geliştirilme çalışmaları var. Ancak bu süreçler çok zaman alıyor. En az 6 ay deniyor. Bu çalışmalar devam etse de, salgının kontrol altına alınması için tek çare aşı gibi görülmemeli. Toplumsal sağlık önlemlerinin doğru şekilde uygulanması, şu anda bunlar çok daha önemli. Kişisel olarak, sık sık ellerin yıkanması, öksüren ya da hapşıran kişilerden 1 metre uzakta durmaya özen gösterilmesi gibi basit önlemler alınabilir. Semptomlar görülürse hemen hastanelere başvurulmalı. Ayrıca salgına ilişkin her yorum dikkate alınmamalı. İnsanlar paniğe kapılmadan, sağlık bakanlığı ve dünya sağlık örgütü gibi güvenilir kaynakları dinlemeli.

Ön görebildiğiniz en kötü senaryo nedir?

Covid-2019 çok hızlı yayılan bir virüs ve Pandemi’ye dönüşme potansiyeli taşıyor. Neler olabileceğini ön göremiyoruz. Çok fazla kişiye ve farklı topluma yayılması bakımından, bir yıkıma neden olabilir. Ekonomik açıdan büyük sorunlar doğurabilir. Bence burada anahtar, ortak çabaları devam ettirmek. Ülkeler birbirini bloke etmek yerine, birlik olmalı.

Kaynak:CNC TÜRK

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.