Her zamanki gibi Zonguldak bu listede yine yok!..

BBP Kdz.Ereğli İlçe Başkan Turabi Çelik, Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan ’21 İle tarım desteği’ verileceğine yönelik açıklamasında Zonguldak’ın kapsam dışında bırakılmasına tepki gösterdi. Çelik; “Korona salgınında ilk beşte olan Zonguldak’ta birçok sektörde üretim durduruldu. Zonguldak tarım ile atağa geçebilir’, dedi.

Siyaset Yayın: 15 Nisan 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 15.04.2020 18:50:19
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Başkan Çelik’in açıklaması şöyle:

06/04/2020  pazartesi günü ulusal basından okuduğumuz "Tarım Bakanlığı'ndan çiftçilere dev destek" başlıklı haber ile 21 ilin tarım bakanlığımız tarafından hibe yoluyla desteklenecegini öğrendik. Ne yazık ki her zaman ki gibi Zonguldak bu listedede yine yok. Özellikle şu sıkıntılı günlerde korona salgınında ilk beş olan; TTK başta olmak üzere bir çok sektörde üretimin durduğu bir süreçte zora giren ilimiz tarım ile atağa geçebilir.

Ülkemizin şuan içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında tarımsal üretim yapmanın zaruriyeti meydandadır.

Zonguldak ımızda halkımızın elindeki binlerce hektar tarım arazileri çeşitli etkenlerden dolayı ekilmemektedir. Bu etkenlerden bir tanesi de rekabet güçlerinin olmamasıdır. Bazı hevesli, girişimci ruhlu insanlarımızın ise arazileri yeterli değildir. Bunlarda özellikle Gökçebey, Devrek ve Çaycuma Deltasında bulunan birinci sınıf tarım arazisi olan hazine arazilerini kiralayarak üretim yapma gayreti içindedirler. Bu araziler de ecri misil yöntemiyle bir-iki senelik kısa kiralama ile kullanılabilmektedir. Devletimiz de yaptığı projelerde destek için en az  7 sene kiralık şartı aramaktadır.

Ekim ve dikimin yapıldığı şu anda

-Zonguldak ilimizin tarımsal destek ve hibe alabilecek listelere sokulması

-Devrek, Gökçebey, Çaycuma Filyos ırmak hattı üzerindeki birinci sınıf tarım arazisi olan hazine arazilerinin kullanıcılarına devlet desteklerinden faydalanabilmesi için en az 7 seneliğine kiralık verilmesi.

Bunlar yapıldığında Zonguldak ta Batı Karadenizi doyuracak ekim yapılması mümkündür. Hatta bölge esnafı Antalya ve Mersin yerine yerelden ihtiyacını temin edeceğinden ve Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerinde ihtiyaçları düşünüldüğünde pazar sorunu da yoktur.

Bu durum bölgemizi olumlu etkileyecek Zonguldak İli ve çevresinin ekenomisine etkisi büyük olacaktır.

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli tarım yapacak olanların önünü açacaklarını imkanlar ölçüsünde destek vericeklerini açıklamıştır. Ayrıca Cumhur başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ında `Her karış alan mutlaka ekilecektir ' diyerek Ekim dikim seferberliği istemiştir. Bunlar sağlandığı takdirde korona da ilk sıralara giren ilimiz olumlu yönlerde ilk sıralara girecektir. Bölge insanımiz hem ülkemizin kalkınmasına katkı verecek, hemde moral ve motivasyonu artacaktır.

Devlet büyüklerimiz başta da olmak üzere siyasetçilerimiz den bu konuda çalışma yapmalarını bekliyoruz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.