Geçtiğimiz günler ters köşelerle geçti.

24 Kasım’da Bitcoin tarihi zirvesine ulaştı, 153 bin TL sınırını aştı.

Ekonomi Yayın: 28 Kasım 2020 - Cumartesi - Güncelleme: 28.11.2020 14:01:19
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Takip EtGoogle News

Fırsat mı kaçırıyor kafasındakiler bitcoin trenine bindi; trendekiler ileri gideceğine geri gitmeye başlayan trende kala kaldılar, 27 Kasım Cuma günü öğleden sonra bitcoin 132 bin seviyesine geriledi…

Dünyanın rezerv parası olacağına inanılan , bana göre önümüzdeki 10 sene içinde Dünya’nın gelmiş geçmiş en büyük finansal krizine sebep olacak coin çılgınlığının volatilesi, tenis topu kıvamında…

Bizler krize, volatiliteye  alışkınız… ona rağmen ters köşelere alışmakta halen zorlanıyoruz.

Genelde zıt köşeye atlayan kaleci için gol yemesi kaçınılmaz.

 

 

Yine geçtiğimiz günlerde  USD’ın TL karşısında yüzde 10 değer kaybı sonrasında Merkez Bankasının tam olarak piyasa beklentisi seviyesindeki faiz artışı ( ne eksik ne fazla ), beklenmedik rasyonel ve lehimize gözüken hareketler şaşırttı ama sevindirdi.

Tasarruf sahibi vatandaş. Ömrünün bir kısmını Wall streette geçirmediyse, ne usd’a bulaşır, ne bitcoine,  ne dcd ( tam teminatlı mevduat ) , ne de swaplı mevduat işlemi yapar…

Biriktirebildiği TL’si varsa en fazla faize koyar , altın alır bir kenara koyar…

Ama panik havası piyasaya hakim olursa, dedikodular kulaktan kulağa yayılırsa, alışık olmadık hareketleri peş peşe sergileyen çok olur…

Bir mali müşavir bile Bloomberg’de canlı yayına bağlanıp, ne bitcoine, ne bitcoin satan aracı şirketlere güveniyorum ama almak istiyorum sizce alayım mı?  diye sorar.   

Finansal istikrarın yok olduğu, panik havasında gerçekleşen, acaba fırsat mı kaçırıyorum havasında yapılan işlemler genelde ters köşe ile biter..

8’i deviren  USD’a koşulur, o sırada artan tl faiz kaybedilir…liste uzar gider.

 

 

Kaybetmemenin yolu var mı peki ?

Eskilerin Sepet yapacaksın, sepeti dörde böleceksin derlerdi genelde, Altın, TL, Döviz, Hisseydi sepetteki dilimler. Biri azalırsa diğeri artar en kötü senaryoda yatırımcı kaybetmezdi.

Aradan yıllar geçti, finansal piyasalarda uçan kaçan, değişik isimlerde bin türlü yatırım aracı doğdu.

İnsanların bir kısmı, kendinden sigortalı sepet yatırımını unuttu.

Aşırı hırs, parayı katlama hırsı çok nadir de olsa başarı ile ama genelde hezimetle sona erdi.

Alım gücümüzün azaldığı bu dönemde, çalışan bireyin dişi ve tırnağı ile arttırabildiği bir değeri varsa onun da göz önünde eriyip kaybolduğunu görmek pek tatsız.

O yüzden sepet yatırım konseptini kabaca güncelleyip, hatırlayalım;

TL’nin değer kaybettiği yerde faizin artması beklenir ( geçtiğimiz günlerdeki gibi) , oluşan değer kaybını faizden karşılamak en azından teoride mümkündür. O yüzden sepette TL’nin yeri sabit.

Altın;global finansal istikranın bozulduğu , rezerv para olan USD’ın zayıfladığı , pandemi gibi salgın dönemlerinde yada jeopolitik risklerin arttığı dönemlerde Altın güvenli limandır. Milattan önce de sonra da sene 2020 olsa da bu kural değişmez… Sepetteki ağırlığı vazgeçilmezdir.

Döviz; başta rezerv para olmak üzere dövizin sepetteki yeri kaçınılmaz.

Hisseye gelelim…her türlü spekülasyona açık, yakın takip gerektiren bir piyasa.

2020’de artık “Hisse” yerine profesyonel eller tarafından yönetilen fonları koymak çok makul.

Emeklilik fonları yanı sıra özellikle fırsat olabilecek fon sepetleri mevcut, kendi alanlarındaki en büyük global firmaların hisse senetlerini bulunduran fon sepetleri.

Genelde teknoloji hatta elektrikli araba fonları dahi bulmak mümkün fon piyasasında.

Spekülasyona çok açık olan, kur riskine karşı korumayan hisseler yerine doğal kur koruması sağlayan bu tip fonların sepet içinde olması bana kalırsa önemli. Özellikle uçan kaçan finansal ürünlerin, coin gibi arkasında ne olduğu belirsiz piyasaların  peşinde koşulacağına bu tip yatırımların yapılması çok daha sağlıklı…  

Hepinize sağlıklı, mutlu günler dilerim.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.