Erdoğandan Zonguldakın kaderini belirleyen karar.

Ve Zonguldak'ın kaderini belirleyecek kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzaladı!...

Siyaset Yayın: 23 Ağustos 2020 - Pazar - Güncelleme: 23.08.2020 21:09:15
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Pandemi süresince 30 büyükşehir ve Zonguldak olarak anılan ileiş ve yatırımını ilgilendiren ekonomik karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı.  Yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararda bazı had ve limitler, yatırım teşvik bölgeleri listesi ve teşvik konuları yeniden düzenlendi.

Zonguldak 3. Teşvik bölgesinde yer aldı. Bartın 4. Bölgede, Karabük 2. Bölgede yer aldı.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararına göre, faiz veya kâr payı desteği tutarı, bölge ayrımı olmaksızın AR-GE ve çevre yatırımlarında 1 milyon TL’den 1,8 milyon TL’ye çıkarıldı.

 Kararla, yatırım teşvik uygulaması bölgeleri;
  • 1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla ve Tekirdağ,
  • 2. Bölge: Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale (Bozcada ve Gökçeada ilçeleri hariç), Denizli, Edirne, Isparta, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Konya, Manisa, Sakarya ve Yalova,
  • 3. Bölge: Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Rize, Uşak ve Zonguldak,
  • 4. Bölge: Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Nevşehir ve Sivas,
  • 5. Bölge: Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat,
  • 6. Bölge: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van ile Bozcada ve Gökçeada ilçeleri olarak yeniden düzenlendi.

Düzenlemeye göre, yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerin üretimine yönelik kullanılmış komple tesis yatırımları hariç olmak üzere, kullanılmış makine ve teçhizat ile belediyelerin yapacağı yatırımlar için faiz ve kâr payı desteği uygulanmayacak.

Beşinci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanacak öncelikli yatırım konuları arasına asgari yatırım tutarı aranmaksızın ihtisas serbest bölgelerinde gerçekleştirilecek yazılım ve bilişim ürünleri üretimi yatırımları eklendi.

 Özel sektör tarafından yapılacak şehirlerarası yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları ile şehir içi yük taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları, Asgari 50,000 metrekare kapalı alana sahip uluslararası fuar yatırımları ile asgari 5 milyon TL tutarındaki atık geri kazanım veya bertaraf tesisi yatırımları ise bu liste kapsamından çıkarıldı.

Kararın geçici 8. maddesinde yapılan değişiklikle, imalat sanayiine yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırım harcamaları için; 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi uygulanması hüküm altına alındı.

Kararla ayrıca, tütün ürünleri imalatı, güneş enerjisinden elektrik üretimi yatırımlarında; modernizasyon niteliğindeki yatırımlar, 240 KW altı kapasitedeki (çatı dahil) yatırımlar ile doğal asfalt, bitüm, petrol bitümü, mineral katran veya zift esaslı bitümlü karışımlar üretimine yönelik yatırımlar teşvik edilmeyecek veya teşviki belirli şartlara bağlı yatırım konuları arasında dahil edildi.

Yapılan değişiklikle, bir veya birkaç yerde gümrükleme ve sigortacılık hizmetlerinin de sunulduğu antrepo, elleçleme-paketleme ve otomasyon hizmetlerini birlikte içeren, entegre lojistik yatırımları için teşvik belgesi düzenlenmesi için öngörülen asgari 10.000 metrekare toplam kapalı alan şartı 5.000 metrekareye indirildi.

Bu kapsamda spor tesisleri için teşvik belgesi düzenlenebilmesi için öngörülen 10 milyon TL’lik sabit yatırım şartı da 15 milyon TL’ye çıkarıldı.

Karar değişikliğiyle, alt bölge desteklerinden yararlanabilecek ilçeler de yeniden düzenlendi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.