Depremi 2 ay öncesinden tahmin etti..

Kdz.Ereğli'de, gazeteci olarak görev yapan ve deprem kestirimleri ile de bilinen Timuçin Özat’ın, Niğde’de yaşanan depremi, sosyal paylaşım deprem grubunda 2 ay önce duyurduğu ortaya çıktı.

Gündem Yayın: 21 Eylül 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 21.09.2020 20:39:35
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Takip EtGoogle News

Karadeniz Ereğli ilçesinde, yerel basında çalışan, günlük yayınlanan yerel bir gazetede muhabir olarak görev yapan, aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Coğrafi Sistemler Bölümünü okuyan 34 yaşındaki Timuçin Özat, Niğde’nin Bor ilçesinde yaşanan 5,1 büyüklüğündeki salınımı tahmin etti.

18 senedir jeoloji konusunda araştırmalar yaparak, Türkiye ve çevresinde yaşanan orta büyüklük ve şiddetli depremleri, yer, büyüklük ve zaman olarak tahmin etmeye çalışan Özat, 17 sene içerisinde birçok depremi tahmin etmişti.

2003 ve 2013 yılları arasında, Van, Bingöl, Marmara Denizi, Ege ve Doğu Anadolu ile İran’da yaşanan depremleri tahmin eden ve bunların çoğunu olmadan önce gerek basın demeçlerinde gerekse sosyal paylaşım sayfalarında duyuran Özat, 20 Eylül Pazar saat 22.08’de Niğde’nin Bor ilçesinde yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde oluşan 5,1 büyüklüğündeki salınımı da bildi.

YERALINDAN NOTLAR SAYFASINDA BİNLERCE KİŞİ YİNE ŞAHİT OLDU

22 Temmuz 2020 tarihinde yaptığı paylaşımda, depremin yaşandığı Tuz Gölü fay uzantısına dikkat çekerek, Aksaray ve Niğde’nin Bor ilçesinde deprem beklentisinin olduğunu paylaşan Timuçin Özat’ın, uzun süredir sessiz olan bu fayda yakın zamanda hareketlenme olacağını belirttiği görülüyor.

Binlerce takipçisi olan Topluluk Sayfası “Yeraltından Notlar” platformunda, bilimsel açıklamaları derleyerek, haritalı ve özet şeklinde paylaşımlar yapan Özat: “Yaklaşık 18 senedir konuyla ilgili araştırmalarım mevcut. Harita ve makalelerden oluşan binlerce sayfalık arşive sahibim. Uzmanlarımızın da açıklamalarını takip ederek, veriler topluyor ve bunları değerlendiriyorum. Sadece deprem kestirimleri değil, hurafeler, falcılar, felaket tellallığı yapanlar ve doğru bilinen yanlışlar konusunda da gazeteci olarak açıklamalar yapmaktayım. Deprem konusunda, hiçbir maddi çıkar gözetmiyorum.  Bir şey satmıyorum, abonelik talep etmiyorum. WhatsApp gurubu ve özellikle Yeraltından Notlar Facebook sayfasından mümkün olduğunda kısa, herkesin anlayacağı şekilde paylaşımlar yapıyorum. Her mahallede, semtte toplanma alanları var. Bunlar belediyelerin sitelerinde mevcut. Ancak birçoğumuzun bunu bilmediğini öğrendim.  Sadece u değil elbette, deprem öncesi, anı ve sonrasında hayati önem taşıyan davranış modelleri mevcut. Basın da bu konuda duyarlı olmalı.

Deprem tahminleri, çok yüksek olasılıklarla gün ve saat belirtilmediği sürece pek işe yaramaz. Farkındalık yaratmayı amaçlayarak ta bu işe devam ediyorum. Kendimi geliştirmeyi sürdürüyorum. Maddi bir beklentim olmadı, olamazda. Bilimsel kaynağı olmayan söylemleri sorgulayalım, itibar etmeyelim. Niğde ve çevresinde depremi hissedenlere geçmiş olsun. Çok şükür kimseye bir şey olmadı. Zaten bu büyüklükte bir salınımın hasar ya da cana zarar vermemesi gerekiyor. Ancak bazı kesimlerde maalesef can ve mal kayıplarına da neden olabiliyor. Yüzeye yakın bir depremdi. Uzmanlarımızın değerlendirmeleri oldu. İnşallah olmaz diye bir şey de yok. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de olmaya devam edecektir. Canlı, hareketli bir gezegendeyiz. Hareket etmez gibi görünen dağlar hareket halinde. Ülkemizde sık depremlerin yaşandığı 10 ülke arasında yer alıyor.  Unutmayalım ki, deprem tahminleri günümüzde deneme aşamasındadır ve depremin yıkamayacağı tek şey bilinçtir” ifadelerine yer verdi.     

EGD BAŞKANI GÜNAY: "DEPREMİN OLACAĞINI BANA DA SÖYLEDİ"

Karadeniz Ereğli Gazeteciler Derneği (EGD) Başkanı İ. Necati Günay, Özat’ın Temmuz ayında, depremin olacağını dernekte söylediği ve bu esnada birkaç gazetecinin daha duruma şahit olduğunu kaydetti. Günay: “Gününü hatırlamıyorum ancak Temmuz ayında Aksaray ve Niğde’nin Bor ilçesini de vererek yakın zamanda depremin olacağını demişti. Hatta onunla ilgili paylaşımı da var. Konuyla ilgili bir yazı hazırlamasını istedim. Çok iyi hatırlıyorum çünkü Aksaray ve Niğde’deki arkadaşlarımı arayıp konuyu söylemiştim. Hatta Tuz Gölü fayı demişti. Depremde Tuz Gölü fayı uzantısında olmuş. Zaten Bor ilçesi diye de söylemişti” dedi.

Diğer yandan, iş için Niğde’de bulunan Özat’ın arkadaşı Cihan Erdoğan’da, Yeraltından Notlar sayfasında, arkadaşının 2 ay önce yaptığı paylaşımdan haberdar olduğunu belirterek, depremden 2 saat sonra Timuçin Özat’ı aradığını kaydetti.

Erdoğan, yaklaşık 10 saniye süren salınımın etkin şekilde hissedildiğini ve paniğe neden olduğunu da sözlerine ekledi.

Diğer yandan, merkez üssüne yakın bir köydeki bazı evlerde hafif hasarlı çatlakların olduğu, panik dışında olumsuz bir durum oluşmadığı öğrenildi.     

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.