Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonuna DİKKAT!..

Siyaset Yayın: 27 Ağustos 2019 - Salı - Güncelleme: 27.08.2019 12:32:05
Editör - Muharrem YOKARIBAŞ
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarının üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en  sık görülen enfeksiyon olduğunu belirten Medical Park Ereğli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Semiha Özen, yenidoğan döneminde ise idrar yolu enfeksiyonunun daha da riskli olabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Özen, “Yenidoğan döneminde idrar yolu enfeksiyonu geçiren her bebek doğumsal idrar yolu bozuklukları açısından böbrek ultrasonu yapılarak araştırılmalıdır” dedi.

Yeni doğan döneminde en sık erkek bebeklerde gözlenen idrar yolu enfeksiyonları daha sonraki dönemlerde üretranın kısa ve bezden bakteriyel bulaşımın kolay olması nedeniyle daha çok kız çocuklarında görülüyor. Tedavi edilmediği takdirde böbreklerde kalıcı hasara yol açabilen idrar yolu enfeksiyonlarının tanısının idrar tetkiki ve idrar kültürü ile konabildiğini işaret eden Medical Park Ereğli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Semiha Özen, ailelere önemli uyarılarda bulundu.

EN SIK RASTLANAN SEBEBİ KANDA DOLAŞAN BİR MİKROP…

İdrar yolu enfeksiyonlarının tanısında bebeklerde idrar torbası ile alınan idrarla, büyük çocuklarda ise orta akım idrar alınarak değerlendirme yapılmaktadır. Yenidoğan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun en sık sebebi, kanda dolaşan bir mikrobun idrara geçmesiyle ortaya çıkar. İdrar yolları, mesane ve böbrekte olan doğumsal anomaliler, idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Yenidoğan döneminde idrarda enfeksiyon saptandığında kanda da aynı mikrop olduğu için bebeklerin hastane veya yoğun bakımda yatırılarak, damardan veya kas içi antibiyotik uygulanarak tedavi edilmesi gereklidir. Uzamış sarılık, kusma, beslenme bozukluğu, kilo alma güçlüğü, emme güçlüğü yenidoğanlarda idrar yolu enfeksiyonu ve ürosepsisin işaretleri olabilir.

BEBEKTE İDRAR REFLÜSÜ OLUP OLMADIĞI ARAŞTIRILMALI…

Yenidoğan döneminde idrar yolu enfeksiyonu geçiren her bebek doğumsal idrar yolu bozuklukları açısından böbrek ultrasonu yapılarak araştırılmalıdır. ‘Vezikoüreteral reflü’ dediğimiz mesaneden idrar yollarına ve böbreğe idrar kaçışı, böbreklerde ve idrar yollarında genişlemeye yol açarak ‘konjenital hidronefroza’ neden olmaktadır. Doğumsal olarak mesane  kasının zayıf olması, çift üreter, üreterosel, multikistik displastik böbrek, PUV (erkek çocuklarda idrar çıkış yolunda doğuştan darlık) ve kronik kabızlık durumunda kısaca ‘VUR’ olarak adlandırdığımız idrar reflüsü meydana gelmektedir. İdrar reflüsünün fetal ultrason ile doğum öncesi tanısı konabilmektedir. Böbrekte 7 mm’e kadar olan genişlemeler normal olup doğum sonrası üriner ultrason ile takibi yeterlidir. 10 mm ve üzeri genişlemeler doğumdan hemen sonra yapılan ultrasonda da devam ediyorsa, idrar yollarını ve böbreği korumak amacıyla koruyucu antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. Eğer idrar yapma güçlüğü, PUV veya kabızlık varsa, öncelikle tedavi uygulanmalıdır. Koruyucu antibiyotik tedavisi ile amaçlanan tekrarlayan abızlık giderilir. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.