Bakanlık mahalle/semt pazarlar için yeni genelge yayınladı.

Coronavirüs'ün yayılmasını önlemek amacıyla İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği genelge ile ilçe ve beldelerdeki mahalle / semt pazarlarında uyulması gereken kurallar yeniden düzenlendi

Gündem Yayın: 27 Mart 2020 - Cuma - Güncelleme: 27.03.2020 00:38:28
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Yeni genelgeye göre, vatandaşların ihtiyacı olan temel gıda/temizlik maddelerinin karşılandığı pazarlarda zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışına artık izin verilmeyecek.

Mahalle / Semt pazar yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenmesi / satışının yapılması şart koşuldu. Valiliklere gönderilen genelge uyarınca yetkili birimlerin denetimleri bu doğrultuda olacak.

Ayrıca düzenlenen genelgeye göre, sosyete pazarları başta olmak üzere sergi ve tezgahlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta gibi zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışı bugün saat 17.00'den itibaren geçici olarak durdurulacak. Pazar yerlerinde insan yoğunluğunu azaltmak için tezgahlar arasında en az 3 metre mesafe bırakılacak.

Coronavirüs'ün yayılmasını önlemek amacıyla yayınlanan genelgede ayrıca mahalle, semt pazar yerlerinde vatandaşların sebze, meyve, tahıl, bakliyat, temizlik malzemesi gibi temel gıda / temizlik maddelerinin karşılandığı pazarlarda giyim, oyuncak, vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışına izin verilmeyecek.

 

İŞTE DİĞER TEDBİR BAŞLIKLARI:

 

Pazarlar en geç 19.00'a kadar açık olacak.

Pazar/satış yerleri en geç saat 19:00'a kadar faaliyet yürütebilecek; buna yönelik tebligatlar pazar esnafına yapılacak

 

Pazarcı esnafı hijyen kurallarına uyacak.

 Pazarcı esnafı kişisel hijyen kurallarına uyması konusunda uyarılarak koruyucu önlemleri alınması sağlanacak; bu husus belediye zabıtası ve ilgili esnaf odaları tarafından denetlenerek gerekli işlem yapılacaktır.

 

Duruma göre alternatif pazar yerleri belirleyebilecek.

Temel gıda/temizlik maddelerinin satışının yapıldığı pazarlarda, Valilik ve Kaymakamlıklarca belediyeler ile işbirliği içinde, yoğunluktan dolayı virüsün bulaşma hızını engellemek amacıyla vatandaşların temel gıda/temizlik maddelerine erişimini engellemeden, pazar yerleri ve günlerine ilişkin olarak alternatifler üretilerek tedbirler planlanacak.

 

Pazar yerlerindeki hijyene dikkat edilecek.

Belediyelerce pazar/satış yerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbir alınacak.

 

Belediyerler el dezenfektanı konusunda destek verecek.

Genelgede yer alan bir başka maddede ise, Pazar yerleri/satış yerlerinde belediyeler pazar esnafı ve vatandaşlarımız için el dezenfektanı konusunda destek olunacak.

 

Bakanlık söz konusu tedbirlere ilişkin valiler ve kaymakamlar tarafından il/ilçe belediyeleri ile işbirliği içinde ilgi mevzuat ve yazılar çerçevesinde gerekli kararlar alınarak, tedbirlerin ivedi bir şekilde uygulanması ve uygulamada herhangi bir aksaklık durumuna meydan verilmemesi, gerekli görülmesi durumunda alınan kararlara uyulup uyulmadığının genel kolluk marifetiyle denetlenmesi istedi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.